Rakastan henkilökuvausta. Se on työni yksi parhaista puolista. Saan olla täysin omassa elementissäni, kamera kädessä, iloisesti ihmisten edessä. Yleensä saan tutustua ihmisiin vähän etukäteen ennen kuvausta ja pikkuisen lisää sen aikana. Haluan saada taltioitua juuri sen aidon ihmisen, jota tunnen hippusen, juuri sellaisena kameraan. Se on työni suuri intohimo ja samalla ihana haaste. Olen järjestänyt monta henkilökuvauspäivää studiolla ja lisää on tulossa, seuraavan kuvauspäivän näet Facebook-sivuiltani.
Kuvauspäivät synnyttävät usein keskustelua myös työnhausta, sillä monet käyttävät kuvia CV- ja LinkedIn-profiilikuvan päivittämiseen työnhaun yhteydessä. Kaikki pitävät tietysti hyvistä kuvista, mutta mikä on hyvä kuva ja mikä on valokuvan merkitys CV:ssä? Päätin haastatella aiheesta alan asiantuntiijaa, aina aurinkoista työnhakumentoria, urasparraajaa ja henkilöbrändäysspesialistia, Pipsa Aroa. Sain ilokseni myös kuvata Pipsaa tätä blogipostausta varten.

Pipsa kertoo, että valokuva ei ole pakollinen CV:ssä, mutta nykyään se on jo luonnollinen ja odotettu osa. Vielä kymmenisen vuotta sitten kuvalla saattoi erottua CV-pinosta, mutta nykyään se on toisin päin; kuvattomuudella erottuu, mutta ei välttämättä kovin positiivisesti. Yhä useammin monissa rekrytointilomakkeissa pyydetään valokuvaa ja vastaanottaja voi kokea sen hieman kummalliseksi, jos sitä ei ole.
“CV ilman kuvaa ei joudu automaattisesti EI-pinoon rekrytointiprosessissa, mutta suosittelen aina liittämään kuvan mukaan. Se on yksi osa CV:tä, johon kannattaa suhtautua kuten muihin täytettäviin osioihin, ilman sen suurempia paineita.”

Monet miettivät kuinka paljon itse kuva ja oma ulkonäkö vaikuttaa työnhakuun. Sen ei pitäisi vaikuttaa lainkaan, kuten ei esimerkiksi nimen tai kansalaisuuden, mutta valitettavasti joissakin organisaatioissa voi olla yksi avainasemassa työskentelevä ihminen, joka voi tehdä karsintaa kuvan perusteella. Onneksi kasvava trendi on modernit organisaatiot, jotka uskovat diversiteetin positiiviseen voimaan, eikä vastaavaa pääse tapahtumaan.
“Rekrytoinnissa suurennuslasin alla on työnhakijan osaaminen, asenne ja motivaatio. Näiden tulisi aina merkitä enemmän kuin kuva, mutta hyvä kuva tukee aina CV:tä ja herättää sen eloon.”
“Onnistunut kuva on sellainen, josta työnantaja näkee sinut ja mitä tämä saa. On tärkeää näyttää aidosti itseltään ja olla tunnistettava sekä pitää mielessä potentiaalinen tuleva positio.”

Työnhaun ikärasismista puhutaan paljon ja kuvista sen yhteydessä. Vaikka vanha kuva vähemmillä rypyillä saattaisi olla edustavampi, kannattaa silti harkita tarkoin sen käyttöä. Jos kuva poikkeaa paljon todellisuudesta, saattaa se aiheuttaa hämmennystä ja pahimmassa tapauksessa epäluottamusta haastattelutilanteessa. Iän lisäksi saman saattaa saada aikaan myös todella persoonalliset tai yliampuvat kuvat. Liiallinen rekvisiitta ja muut häiriötekijät, voivat olla yksinkertaisesti liikaa. Myös radikaalit muutokset ulkonäössä, esimerkiksi hiusten väri tai silmälasit kannattaa huomioida. Ripaus twistiä on aina hyvä ja joskus räväkällä kuvalla voi erottua edukseen, mutta ei pidä unohtaa CV:n tarkoitusta; se on avain työhaastatteluun, ei itseilmaisuun.
Paras CV-kuva on monesti ammattikuvaajan luona otettu, jossa olet aitona itsenäsi, omalla luontaisella energiallasi varustettuna. Kuvasta ei arvioida, oletko kaunis, komea tai vanha. Kuvaa katsotaan rekryprosessissa, jotta saadaan nimelle kasvot ja nähdään juuri sinut.
Jos olet tuoretta CV-kuvaa vailla, tervetuloa seuraavaan henkilökuvauspäivään, lisätiedot tästä. Jos kaipaat apua itse CV:n tai työhaun kanssa, ota yhteyttä Pipsaan alla olevasta linkistä.
Haastateltava: Pipsa Aro
työnhakumentori ja urasparraaja
House of Ikigai