Työnantajamielikuvan vahvistaminen, osa 2.

Työnantajamielikuvan vahvistaminen, osa 2.

Työnantajamielikuva eli employer branding on nyt kuuma aihe. Siitä puhutaan paljon ja moni pohtii, mitä sen suhteen tulisi tehdä omassa yrityksessä ja organisaatiossa. Onko meillä asiat hyvin työnantajamielikuvan suhteen ja mistä oikein tiedämme sen? Miten selvittää tämä ja mistä tulisi lähteä liikkeelle, jos korjaukselle ja brändin kirkastamiselle on tarvetta?

Jos yrityksellä on palkattuja työntekijöitä, on sillä myös työnantajamielikuva. Viesti kulkee puskaradiossa korvasta korvaan ja isommassa mittakaavassa silmästä silmään. Työnantajamielikuva on kuin pieni kurkistusluukku, jonka toisella puolella on yritys ja toisella koko maailma. Kuka tahansa voi kurkistaa luukusta ja katsoa, miltä teidän yrityksessä näyttää ja minkälainen yrityskulttuuri vallitsee. Kurkistusluukku on pitkälti internet, tie verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan sekä yrityksen muihin sähköisiin kanaviin, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mitä haluaa näyttää ja miten. On hyvä myös varmistaa projektin alussa, että onhan teidän yrityksessä kaikille selvää, mikä on teidän “tone of voice” eli miten tahdotte kertoa teidän tarinaa? Sillä vaikka sanotaan, että “yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”, on kuvan yhteydessä olevien sanojen viisasta olla sovussa kuvan kanssa. Näin vältytään ristiriitaiselta viestinnältä ja vahvistetaan myös sanoilla sitä mielikuvaa, mitä kuvillakin halutaan.

Miten löydän sopivan valokuvaajan employer branding -kuvauksiin

Jokaisella valokuvaajalla on oma tyyli ja oma tapa kuunnella asiakasta sekä tuoda tämän toiveet näkyville. Lähde liikkeelle portfoliosta. Sieltä saa kokonaiskuvan kuvien laadusta ja kuvaajan kädenjäljestä nopeasti. Tarkista, että portfoliosta löytyy sellaisia kuvia, jotka viestivät jotain samaa, mitä teidänkin projektissa haetaan. Jos ihastut kuviin, mutta et näe yhtään kuvaa yritysmaailmasta, mieti kahdesti, tai ota yhteyttä kuvaajaan ja kysy referenssikuvia. Valokuvaajan kokemus employer branding -kuvauksista ja niihin liittyvästä projektinhallinnasta on teille ja yrityksellenne kullanarvoista asiantuntijuutta, jolla säästetään sekä aikaa että rahaa.

Valokuvaajien kilpailutus 

Kun olet löytänyt kiinnostavat ja vaikuttavat portfoliot, lähetä tarjouspyynnöt. Kannattaa kysyä tarjouksia useammalta valokuvaajalta. Jokainen hinnoittelee palvelunsa eri tavalla ja myös erilaisten tarjousten näkeminen selkeyttää valintaa. Ei kannata katsoa sokeasti pelkkää hintaa. Lue huolellisesti tarjouksen sisältö välttyäksesi myöhemmin yllätyksiltä kustannusten suhteen. Mitä tarjoushintaan kuuluu ja mitä ei? Onko tarjouksessa eritelty lisämaksulliset työt? Huomioi mm. kuvauspäivän suunnittelu ja esivalmistelu, matkakulut ja korvaukset sekä kuvien jälkikäsittely. Joillakin kuvaajilla valokuvien peruskäsittely kuuluu automaattisesti hintaan, mutta ei kaikilla. Kuvankäsittelyyn menee yleensä enemmän aikaa kuin kuvien ottamiseen ja se voi yllättävästi nostaa hintaa.

Kommunikointi ja vuorovaikutus

Huomioi tarjouspyyntövaiheessa kommunikointi. Mitä valokuvaaja kysyy sinulta ja miten. Mitä tämä haluaa tietää? Vaikuttaako hän kiinnostuneelta tuomaan heti esille oman visionsa lopputuloksesta vai enemmän teidän yrityksestä, sen brändistä, toimitiloista, tavaroiden määrästä, siivouksesta, henkilökunnasta ja projektin kaikista osapuolista? Valmis visio ja idea on aina hyvä asia ja kertoo kuvaajan luovuudesta, mutta jos se tuntuu liian kaukaiselta, taiteelliselta, annetulta tai päälleliimatulta teidän yrityksellenne, kannattaa miettiä valintaa.

Employer branding ja lopputulos

Employer branding -kuvauksissa tulee tärkeimpänä päästä esiin teidän yrityksen visio ja missio kristallinkirkkaasti, eikä kenenkään muun. Valokuvaajan ammattitaitoa on tuoda se näkyville ihmisten kuuntelemisella ja ohjaamisella, tilojen viisaalla hyödyntämisellä, tarvittavalla ideoinnilla sekä käytännön työllä kameran ja kuvausvälineiden kanssa. Hyvä valokuvaaja osaa auttaa yritystänne luomaan houkuttelevan ja uskottavan työnantajabrändin kuvamaailman. Siksi kannattaa tehdä pohjatyötä ja löytää se paras valokuvaaja juuri teille. Sillä mahtavat valokuvat ovat käytössä kauan ja maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.

Myöhemmin luvassa lisää samasta aiheesta. Tulen kertomaan mm. työntekijöiden tai mahdollisten mallien käyttämisestä ”employer branding -valokuvissa”. Jos tästä tai aiemmasta kirjoituksesta herää kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä, kerron lisää ja autan mielelläni projektin suunnittelussa ja toteutuksessa. Pääset lukemaan osan 1. tästä linkistä.