Tuotekuvien värien kanssa tuskailu loppuu N-Y-T

Tuotekuvan värien toiston tuska, tunnetko sen?

Tuotekuvausverkkokursseja vetäessäni olen huomannut, että opiskelijoilla on kuvien värien kanssa eniten ongelmia. Tuotekuvia tehtäessä on ensisijaisen tärkeää, että kuvan väri olisi mahdollisimman lähellä oikean tuotteen väriä, jotta ostajan olisi helppo tehdä ostopäätös.

Värien kanssa on tyypillisesti seuraavat haasteet, jotka toistuvat:

Ongelma: Valon väri eli valkotasapaino (WB eli white balance). 

Jos kuvaat sisätiloissa, on valon väri aina kellertävä. Kännykässä/kamerassa on automaattinen valkotasapainon korjaus, eli jokainen kuva voi olla keskenään eri värinen koska aina kun painat nappia, kamera arvioi sen uudelleen. Se tuottaa haasteita, jos haluaa samanlaisia kuvia yhdestä tuotteesta. 

Ratkaisu: Järjestelmäkamerassa voit säätää valkotasapainon valon mukaan, eli laitat automaattisen säädön pois päältä. Valkotasapaino on myös helppo korjata kuvankäsittelyllä. Se onnistuu myös useimmissa ilmaisissa kännykän kuvankäsittelyohjelmissa kuten Snapseedissä.

Tässä kuvassa on tarkoituksella lämmin värilämpötila, jotta keltaisuus korostaa jouluista tunnelmaa.

Ongelma: Ristivalo
Ristivaloa tulee sillon, kun sisällä on valot päällä ja kuvaat ikkunan läheisyydessä. Silloin sisävalon väri on kellertävä ja ikkunavalon sininen – kamera ei tiedä kumman mukaan valottaisi, joten se valitsee toisen. Se johtaa siihen, että kuva on toiselta reunalta sininen ja toiselta keltainen (apua!). Samassa kuvassa on siis kahta eriväristä valoa, eli ristivaloa.

Ratkaisu: Laita sisävalot pois päältä ja kuvaa kokonaan ikkunan/luonnon valossa. Laita siis valot pois koko kämpästä – keltainen kajo voi tulla yllättävän kaukaakin kuvaan.

HUOM. Jos sisävalot on jo pois päältä, mutta silti on kummia värejä kuvassa, niin kannattaa tsekata omat vaatteet neutraalimmiksi. Jos sulla esim. on punainen paita päällä ja kuvaat vaalealla taustalla niin aika äkkiä tulee punaista heijastusta mukaan kuvaan.

Kynäpurkkien välissä pöydällä on vaaleanpunaista värin kajoa, joka tulee tosiaanheijastuksena purkista. Kuvankäsittelyllä tällaista voi halutessaan korjata.

Ongelma: Näyttö
Et voi vaikuttaa katsojan laitteeseen ja hänen näytön värien toistoon. Eli vaikka tekisit aivan täydellisen värisen kuvan omalla kalibroidulla näytölläsi, voi asiakas katsoa kuvaa jollain ikivanhalla koneella, jossa on valotus ja värit ihan erilaisia. 

Tähän et vaan pysty yksinkertaisesti vaikuttamaan. Monet laittavat tuotekuvien yhteyteen merkinnän, että näyttö vaikuttaa kuvien värien toistumiseen.