Talven kuvausvinkit – näin suojaat kamerasi pakkasella

Talvella kuvaaminen on haasteellista, mutta ei pelkästään valon vähyyden vuoksi. Erityisesti harrastelijakamerat on huonommin sääsuojattuja kuin ammattilaisten kamerat.

Kuvan värisävyt kertovat kipakasta pakkasesta.

NÄIN PILAAT KAMERASI 1-0-1 (eiku…)

Älä mene sisään ja ulos vuoronperään tai saatat aiheuttaa vahinkoa kamerallesi. Vakuutuskaan ei välttämättä korvaa “itse” aiheutettua tuhoa. Kun kamerasi on kylmä, tuo se sisään vain hyvin pakatussa kamerarepussa tai tiiviissä muovipussissa ja anna sen kunnolla lämmetä ennen kuin poistat sen laukusta/pussista.

Kaikkein pahinta on, jos menet ensin ulos ja kamera kylmenee, sitten tulet sisälle ja vesi tiivistyy kameran ja objektiivin sisäpinnoille, sitten menet taas ulos… Kun se tiivistynyt vesi jäätyy uudelleen, on kamera ja objektiivisi entinen.

Itse pidän kamerarepussa myös niitä kosteuden imeviä pikku suolapusseja, joita tulee usein erilaisten tuotteiden pakkauksissa. 

Ulkona kovassa pakkasessa kuvatessa on hyvä idea pidättää hengitystä, kun viet kameran naamalle – näin et hengitä kosteushöyryä suoraan sisälle kameraasi. Oikein kylmässä pakkasessa höyry voi jäätyä suoraan kameraasi kiinni ja olenpa kuullut kameraan kiinni jäätyneestä nenästäkin. 

Jää on kaunis kuvattava. Tässä kuvassa mökin jäätynyt ikkuna.

Kuvaa myös pieniä yksityiskohtia kuten jääkiteitä, jääpuikkoja ja jäätyneitä saippuakuplia. Tähän oiva apu on makrolinssi, niin pääset oikein lähelle kohdettasi.  

Kun lähdet ulos, pukeudu lämpimästi. Jos kameran kanssa touhutessa tulee kylmä, et pysty keskittymään kuvaamiseen. Kuvaajille sopii hyvin hanskat, joissa on sormet paljaana, niin pystyy käsittelemään kameraa – ainakaan en itse osaa isot tumput kädessä kuvata mitään. 😀

Kuvausiloa talvipakkasille ja pimeään!

Jäätyneet marjat ja talven törröttäjät ovat sympaattisia kuvattavia.