Somekuvien suunnittelu ja toteutus pienyrittäjänä

Somekuvien suunnittelu ja toteutus käytännössä, mistä aloittaa?

Blogin lopussa myös muutama vinkki kuvausideoihin, jos tuskailet niiden kanssa. Mulle saa aina myös laittaa viestiä!

Tämän kivan kuvan sain mukana olleelta meikkaajalta. Kiitos Suvi Salonen!

Oletko kuullut markkinoinnin vuosikellosta? Siinä kalenteroidaan kaikki oleelliset markkinointiin liittyvät asiat ja tehtävät niin, että kaikelle on aikaa. Kun hyödynnät sitä myös kuvausten suunnitteluun, ei tule enää sitä ongelmaa (ainakaan niin usein), että kuvalla on kiire tai piti olla jo. 

Tyypillinen pienyrittäjän ongelma kuviin liittyen on varsinaisen kuvauksen suunnittelu ja järkkääminen. Aika nimittäin kuluu kaikkeen muuhun kuin siihen ja sit kuvien tekeminen unohtuu. 

Suunnittelun avulla muistat, mitä pitää kuvata ja milloin ja mihin teemaan. Kun se on hallussa, huomaat että sulla on paljon kuvia vaihtoehdoiksi, eikä enää paniikkia kuvien tekemisestä. Paniikki on tunne, jota kukaan meistä ei kaipaa.

Behind the scenes kuvia saan asiakkailta

Markkinoinnin vuosikelloon kannattaa merkata kaikki sun yritystä koskevat tärkeät juhla- ja tapahtumapäivät. Näitä voi olla esimerkiksi äitien- ja isänpäivä, uusivuosi, juhannus, joulu, halloween, koulujen alku, naistenpäivä, ystävänpäivä, pääsiäinen, jne.

Pidä vaikkapa kerran kuukaudessa kuvauspäivä, jolloin toteutat seuraavan kuukauden (tai useamman!) kuvaustarpeet. Näin varmistat, että sulla on aina materiaalia kaikkiin sun tärkeisiin ajankohtiin. Muista ottaa kuvia monipuolisesti niin, että vaihtoehtoja on tarvittaessa useampaan postaukseen kerralla. 

Jos teet asiantuntijatyötä, niin aikatauluta kuvauksia itsellesi eri vuodenaikoihin. Tyypillisesti kuvataan aina kesäisin, mutta olis hyvä huomioida myös muut vuodenajat ja ottaa myös kuvia, jotka ei oo vuodenaikasidonnaisia. Tällaisia kuvia voivat olla esim. studiokuvat tai sisätiloissa kuvatut kuvat.

Tämän kuvan otin itse Zoomilla.

Näiden suunniteltujen kuvien lisäksi on hyvä käyttää somessa erilaisia kevyemmin toteutettuja kuvia, kuten behind the scenes kuvia. Voit näyttää kuvilla ja videoilla arkista aherrusta tai hauskoja hetkiä asiakkaiden kanssa. Kun teet yrityksestä helposti lähestyttävän niin kauppakin käy helpommin. 

Muutama idea pienyrittäjän somekuviin/postauksiin:

  • Kuva aamurutiineista (kuva susta, lenkiltä, varastosta, lehdenhakureissulta tms.)
  • Mitä teet vapaa-ajalla? (sinä harrastamassa)
  • Yrityksen aukioloajat (kuva kalenterista, yrittäjästä tai tiloista)
  • Kuka yritystä pyörittää ja keitä siihen kuuluu? (kuvia naamoista ja toimistokoirasta)
  • Työntekijän esittely (sinä tai joku muu)
  • Yrityksen sijainti (mikä on alueelle tyypillistä esim. paikallinen nähtävyys?)
  • Miten tuotteet/palvelut syntyi (kuva ekasta toimitilasta, ekasta tuotteesta, ekasta asiakkaasta/keikasta.)
  • Yrityksen tarinaa (kuvia matkan varrelta… Näitä kannattaa koko ajan ottaa ja tallentaa.)
Tämän kuvan on ottanut Viivi-Maria Grosvenor