Pienyrittäjä erottuu valokuvilla – Topakka Emäntä

Topakka Emäntä on muistisairaiden ja tarkkojen siivousten puolestapuhuja

Mari Kilponen eli Topakka Emäntä siivoaa kodit ja tarjoaa senioreille arkiapua pääkaupunkiseudulla. Yhteistyössä Marin kanssa on syntynyt monta hyvää settiä iloisia valokuvia, jotka herättävät huomiota missä ikinä niitä julkaistaankaan. 

Topakan tiimiin haetaan kokoajan uusia mahtavia tyyppejä. Tässä kuvassa on Mari ja Janne.

”Me tavattiin silloin joskus nuorten yrittäjien tapaamisessa ja siitä asti minulla on ollut olo, että voisit olla mun sisko”, kommentoi Mari minulle puhelimessa. 

Ottamissani valokuvissa on haluttu tuoda esille Emännän jämäkkää tapaa tehdä työtä ja kunnioitusta senioreita kohtaan. Ottamissani valokuvissa on ollut tärkeää erottautua muista vastaavista toimijoista ja uskollisuus hyvin mietitylle brändille. Emäntä haluaa, että kaikki näyttää harkitulta ja kaikessa tekemisessä näkyy kunnianhimoa.

Emännällä on tarkkoja näkemyksiä

Marin ensimmäinen ammatti on ollut graafinen suunnittelija, joten hän on visuaalisesti lahjakas ja tietää aina mitä haluaa. Olen aina saanut tarkat suunnitelmat siitä miltä Mari haluaa näyttää asiakkaittensa näkökulmasta. 

”Haluan, että kuvissa näkyy se, miksi olen lähtenyt alalle ja millaisella tarmolla”, hehkutti Mari. Hän tekee paljon töitä muistisairaiden kanssa ja kehuu aina kuinka paljon heillä on tunneälyä. Mari haluaakin olla mukana kotipalvelutyöntekijöiden uudessa aallossa, joka tarjoaa paremmin huolehtivia palveluja apua tarvitseville. Sellaisia, jotka jättävät aikaa muuhunkin, kuin vain kaikista oleellisimpiin palveluihin pikakelauksella. 

”Vaikka yleensä omaiset ostavat palvelujani vanhusten puolesta, haluan että tapani käsitellä ihmisiä näkyy kuvissa. Muistisairaat usein hätääntyvät, kun heiltä viedään oikeuksia”, tiivisti Mari ajatuksiaan. 

Kun markkinointibudjetti on rajallinen, muistettavuus ja erottuminen on tärkeitä. Kun kuvat ovat yrityksen näköisiä ja tunnistettavia, ne ovat markkinoinnillisesti tehokkaampia. 

Emäntä on halunnut ilmeeseensä valoa ja värejä

Kun kysyin Marilta saako hän palautetta kuvista, vastaus on Marimaisen iloinen: ”Ehdottomasti saan palautetta. Erityisesti värit, ilo ja tekemisen fiilis välittyy asiakkaille saakka. Sitä toivoin ja sitä sain. Olen tosi tyytyväinen.” 

Harvalla kahden hengen yrityksellä on näin tarkasti mietitty visuaalinen brändi-ilme ja tapa esiintyä sosiaalisessa mediassa. Pitkän harkinnan jälkeen Emäntiä on nyt kaksi. Tai no, emäntiä ja emäntiä, yrityksen ensimmäisen työntekijän nimi on Janne. Tulevaisuudessa on toiveena kasvaa isoksi yritykseksi. 

Nauru on hyvä alku ystävyydelle

Marin kanssa ei meidän ei tarvitse miettiä miten saamme tilaisuudesta rennon, vaan sitä miten saisimme huutonaurun hetkeksi loppumaan ja tehtyä jopa vähän töitäkin. Mari on aina iloinen ja avoin oma itsensä, oli hän sitten asiakkaiden luona tai kanssani kuvauksissa. 

Olen itsekin tilannut Marin siivouspalveluja. Mari tekee mieluummin hyvin ja tarkasti, kuin hätäisesti hutaisten. Marin suhde siivoukseen on suorastaan kadehdittavan intohimoinen. 

Marilla on hauska taipumus tuoda kuvauksiin erilaisia esineitä, kuten vanhanaikaisia kahvikuppeja. Hän tietää tarkkaan millaiset tavarat puhuttelevat hänen kohderyhmäänsä.