Onnistuneet tuotekuvat, osa 2

Onnistuneet tuotekuvat, osa 2

tarinallinen_tuotekuva

Mistä on parhaat tuotekuvat tehty? Valokuvaajasta, hyvistä tuotteista, tarvittavan informaation välittymisestä ja koukuttavasta houkutuksesta. Niistä on parhaat tuotekuvat tehty.

Tuotekuvien ottamiseen vaaditaan paljon perehtyneisyyttä monelta eri kantilta, niin tekniseltä kuin taiteelliseltakin. Käyttämällä ammattikuvaajaa säästät paljon aikaa ja sitä kautta myös rahaa sekä usein myös hermoja. Tässä blogissa tahdon kertoa teille, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen varsinaista kuvauspäivää. Monet kuvaajat suosivat myös stailistin käyttöä. Stailisti asettelee ja valmistelee tuotteet kuvauspaikalle, jolloin valokuvaaja voi keskittyä valaisuun ja kuvan ottamiseen. Työskentely yhdessä stailistin kanssa on tehokkaampaa ja lopputulos on yleensä parempi. Tässä blogissa esitetyissä kuvissa on stailistina toiminut visualisti Maija Tiensuu, jonka kanssa suunnittelimme ja toteutimme kuvaukset Prusetti tuotemerkille.

tuotekuvaus_studiokuvaus

1. Tuotekuvaaja

Tuotekuvaajaa etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti portfolioon; onko hänellä sellaisia kuvia, joita tarvitset? Onko hän kuvannut samankaltaisia tuotteita aiemmin? Onko valkotaustaiset kuvat oikeasti valkotaustaisia, vai näkyykö harmaan eri sävyjä? Pyydä esimerkkikuvia, jos niitä ei ole riittävästi saatavilla tai et löydä portfoliosta etsimääsi. Sellaisia saattaa kuitenkin löytyä, kaikki kuvat eivät ole esillä.

2. Kuvatyypit

Kuvatyyppejä on kaksi.

  1. Yksinkertainen, yleensä valkotaustainen tuotekuva, joka kertoo tuotteen tyypilliset ominaisuudet mahdollisimman oikein, mm. värin, koon ja materiaalin. Käyttötarkoitus on yleensä esim. verkkokaupassa tai tuotekatalogissa. Kuvat voivat olla valkopohjaisia tai syvättyjä, joista tausta on poistettu kokonaan.
  1. Toinen kuvatyyppi on fiilispohjainen/tarinankerronnallinen. Siinä tuote kuvataan esimerkiksi käytössä tai sen luonnollisessa miljöössä. Ideana on luoda kuviin haluttu tunnelma tai viesti. Tarinallisiin kuviin asiakkaan on usein helppo samaistua, ja ne vaikuttavat vahvasti ostopäätökseen. Käyttötarkoitus voi olla brändin vahvistaminen, tarinankerronta tai tunteiden herättäminen. Kuvassa voidaan käyttää myös muita esineitä tai tuotteita, jotka kertovat asiakkaalle kontekstista ja esineen käyttötarkoituksesta.

tuotekuvaus_verkkokauppa
fiiliskuvat_tuotekuvaus_studiolla

 

3. Valokuvauksen tarjouspyyntö

Kun pyydät tarjousta tuotekuvauksesta, määrittele ainakin seuraavat asiat:

  • Kuinka monta tuotetta on kuvattavana? Huomioi, että jos tuotteesta on erilaisia värejä, jokainen uusi väri on myös erillinen tuote. Tuotteen väriä voi muuttaa kuvankäsittelyllä jälkeenpäin, mutta se ei tule yhtään sen halvemmaksi ja lopputulos ei välttämättä ole yhtä hyvä.
  • Minkälaisia kuvia halutaan? Valkotaustainen vai tarinankerronnallinen tai kenties molempia? Jos valkotaustainen, halutaanko kuvat myös syvättynä eli taustastaan irroitettuna. Onko muita huomioon otettavia asioita tai toiveita? Mitä tarkempi toivelista, sen parempi.
  • Kuinka monta eri kuvakulmaa haluat jokaisesta tuotteesta. Esim. tuote edestä, ylhäältä, sivusta, takaa = yhteensä neljä (4 kpl) kuvaa.

stailattu_tuotekuva

 

4. Kuvauspaikka

Missä kuvat on tarkoitus ottaa? Löytyykö yrityksen tiloista sopivaa tilaa, josta saa tehtyä väliaikaisen studion vai tarvitaanko erillistä studiota kuvauspäivän ajaksi? Monella valokuvaajalla on oma studio, jota he vuokraavat tai se saattaa myös kuulua projektin hintaan.

5. Stailaus

Stailisti hankkii tarvittaessa rekvisiitat ja miettii kuvakokonaisuudet etukäteen, jotta kuvauspäivänä itse kuvaus sujuu notkeammin. Kuvista tulee monipuolisempia kun kaksi ihmistä miettii kuvien sisältöä ja tyyliä. Stailistin käyttö myös nopeuttaa itse kuvaamista, kun valokuvaaja voi keskittyä paremmin kuvaamiseen. Stailistin töihin kuuluu monesti myös rekvisiittojen palauttaminen lainauksen jälkeen, mikä senkin säästää aikaa. Tarjouspyyntöä tehtäessä on hyvä tarkentaa, tarvitaanko stailaaja tai löytyykö yrityksestä yksi ihminen avuksi koko kuvauksen ajaksi ja myös miettimään kokonaisuutta ja yksityiskohtia ennen kuvauspäivää? Tässä kohdassa kannattaa mieluummin maksaa kahdelle henkilölle yhden päivän työstä, kuin yhdelle hengelle kahden päivän työstä.

6. Mikä on toivottu toimitusaikataulu ja budjetti.

verkkokauppa_valokuvaustuotekuvaus_verkkokauppatuotekuvaus_studiollatuotekuvaus_espootuotekuvat_nettikauppaan2studiokuvaus_helsinkistailatut_tuotekuvatonnistunut_tuotekuvakuvat_nettikauppaankuvat verkkokauppaan

Huom! Nelli Kuvaa! -valokuvauspalveluihin on aina saatavilla sekä studio että stailaaja. Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerron mielelläni lisää.

Tämän blogin kuvissa visualistina toiminut  Maija Tiensuu

Lue tästä Tuotekuvat, osa 1.

Haluatko oppia tuotekuvausta? Pienyrittäjän tuotekuvauskurssi on juuri Sinua varten tehty valokuvausverkkokurssi. Klikkaa ja lue lisää.


Klikkaa tästä