Näin syntyi Nellipeli

Nellipeli, mikä se on?

Marraskuussa 2020 keskustelin valmentajani kanssa zoomissa siitä, miten saisin tehtyä näkyvämmäksi valokuvaajan työtä. Se kun on paljon enemmän kuin pelkkää napin painamista. 

Enimmäkseen valokuvaus on ongelmanratkaisua ja ideoiden heittelyä. Aikanaan Helsinki Design Schoolissa opiskellessani eräs opettaja sanoi mulle palautteena: Ideoiden saaminen on taito jota ei voi opetella, toisin kuin valokuvauksen tekniikka.

Tämän olen todennut itsekin käytännön työssä, sillä se pieni luova hulluus tuo särmää kuvaukseen ja parhaat ideat syntyy aina hulluista tilanteista tai ajatuksista.

Nellipelin ajatus lähti siis kehittymään ajatuksista ja ideoista, miten voisin tuoda sitä edes hieman näkyväksi. Mutta ennenkaikkea se olisi hullua ja hauskaa  – kenellä muulla valokuvaajalla on oma peli?

Idea oli pakko toteuttaa. 

Peligraafikko Usva Tapaila Frogonfly studiosta, miten projekti sai alkunsa?

“Ajatus lähti yrityssparraajan kehoituksesta keksiä Nellille jotakin erikoista ja huomiotaherättävää, mikä erottaa hänet valokuvaajana muista alan tekijöistä.

En ollut kovin paljon yksilöityjä selainpelejä / -teoksia mainostanut sillä niiden tuotteistaminen on ollut haastavaa, mutta siitä huolimatta Nelli muisti minun niitäkin tekevän ja soitti minulle. 

Puhelun aikana syntyi ajatus Nellikoneesta: teoksesta jossa viedään ajatuksia Nellikoneeseen, josta ne sitten tulisivat ulos hyvinä valokuvina. Kaupat teoksesta syntyi saman tien, ja ideointia jatkettiin viesteillä.”

Mitä hyötyä pelistä on?

“Vallitsevat tilanteet ovat pakottaneet kaikki kynnelle kykenevät siirtämään yritystoimintaansa verkkoon, jonka johdosta massasta erottuminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Nellikoneella halutaan herättää huomiota sekä erottua alalla. 

Teoksen päätarkoitus on kerätä liidejä, ja houkutella pelaajia tutustumaan Nellin henkilö- sekä yrityskuvauspalveluihin. Teoksella halutaan myös vahvistaa henkilöbrändiä.”

Mitä kaikkia toimenpiteitä teoksen toteutuminen vaati?

“Minulla on peligraafikon ammattitutkinto jonka lisäksi olen omatoimisesti opiskellut koodausta. Koodin kirjo on varsin laaja, joten olen rajannut itselleni selkeän alueen jossa pysyttelen koska työskentelen yksin. Tämän vuoksi Nellikone oli minulle juuri täydellisen kokoinen projekti. Grafiikan ja koodin lisäksi tarvitaan tietenkin pelisuunnitelma.

Suunnitelma on toki hyvä olla heti alkuun valmiina, mutta joskus lähtötilanne on sellainen ettei välttämättä tarkkaan tiedetä mitä haetaan ja millainen teos sopisi tarkoitukseen parhaiten. Alkuun lähdettiin Nellikone-idealla, mutta kun olimme edenneet projektissa tiettyyn pisteeseen, totesimme molemmat että kyseessähän on nimenomaan peli: Nellipeli.”

Asiaton peukku.

Mistä tuli idea Nellihahmon ulkoasuun?

“Nellihahmossa käytettiin referenssinä South Parkin hahmoja. Lopullisen Nellihahmon erottaa kuitenkin erillään olevat töppöjalat, pieni nenä, sekä toisistaan selkeästi erillään olevat silmät. Silmät piirrettiin suoraan valokuvasta Nellin omien silmien mantelimaiseen muotoon, jonka jälkeen niitä suurennettiin korkeussuunnassa sopimaan paremmin sarjakuvamaiseen hahmoon. 

Nellipelissä on yhteensä seitsemän animaatiota ja ilmettä. Malliksi Nelli lähetti minulle useampia kuvia joissa nauroi, irvisti, näytti kieltä, katsoi kieroon ja myhäili. Animaatioita Nellipelissä oli alunperin kahdeksan, joista yksi karsittiin pois: Vaikka kuinka sommittelin, en vaan saanut piirrettyä Nellille peukaloa joka ei olisi näyttänyt asiattomalta. Tässä kohtaa totesin vähemmän oli enemmän.”

Projektin eteneminen ja kesto

Projektin valmistumiseen meni pari kuukautta. Hyvin harvoin työskentelen niin että työn alla olisi vain yksi meneillään oleva projekti.

Työskennellessäni vahva inspiraatio saattaa iskeä yllättäen ja tarve hypätä projektista toiseen ja taas jatkaa seuraavaa on suuri. Tällöin projektit myös ruokkivat toinen toisiaan: ideoita syntyy ristiin, joka ylläpitää hyvää energiaa. Selainpeli ja -työkaluprojektit antavat myös jo itsessään minulle mahdollisuuden vaihteluun: Kun väsyn piirtämiseen, kirjoitan koodia ja sama päinvastoin.

Nellin kanssa oli helppoa ja kiireetöntä työskennellä. Hosumalla ei tule hyvää ja etenkin luovalla alalla työ on parasta tehdä niinä hetkinä, kun luovuus ja ideat kukkivat; tällöin irtoaa paras lopputulos. Periaatteessa työ jatkuu vielä pelin valmistuttua, sillä vasta julkaisun jälkeen alkaa hahmottumaan millaiset kulmat ja kampanjat toimivat teoksen kanssa haluttuun kohdeyleisöön parhaiten.

Erilaisia nellihahmoja on nyt aikamoinen kasa.

PELAA NELLIPELIÄ >

Nellipelin tulevaisuus

Mahdollisuuksia jatkokehitykseen tämän kaltaisen projektin kohdalla on paljon. Seuraava askel voisi olla esimerkisi sisäänrakennettu parhaat tulokset-listaus, taikka uutiskirjeen tilauslomake, jolloin peli muuttuu liidinkeräyskoneeksi. Avainasemassa jatkokehitykseen on luonnollisesti myös pelaajilta saatu palaute. Mihin suuntaan sinä kuvittelisit Nellipelin menevän seuraavan mahdollisen uudistuksen myötä?

Vastaavanlainen projekti maksaa 2500-3500 € + alv 24%, riippuen siitä kuinka valmis peli-idea ja mahdollinen pelihahmo asiakkaalla on.

Nellipelin tekijä Usva Tapaila
Frogonfly Studios nettisivuille tästä >

PS. Kannattaa liittyä mun uutiskirjeen tilaajaksi, niin kuulet myös Nellipelin tuomista tuloksista ja muusta sisäpiirin tiedosta. 🙂