Näin onnistut kuvissa, osa 1.

Valokuvattavaksi tuleminen on aina jännittävää. Näillä vinkeillä onnistut kuvissa.

Mistä on parhaat potretit tehty? Valokuvaajasta, hyvästä valmistautumisesta, aidoista hymyistä ja hyvistä huomioista. Niistä on parhaat potretit tehty. Tässä blogissa tahdon jakaa teille vinkkini, kuinka hyvällä valmistautumisella päästään myös hyvään lopputulokseen.

1. Aika ennen kuvausta

Katso peiliin hyvissä ajoin ennen kuvausta. Eihän siellä näy punoitusta juuri tehdystä kovasta treenistä, eilisillan viinilasista tai valvotusta yöstä? Tule paikalle hyvin levänneenä ja suihkun kautta. Tarkista vaatteet, hiukset, kasvot ja hampaat. Jos paikalla ei ole meikkaajaa, ota mukaan ainakin puuteria. Studiovalot saavat kaiken loistamaan, joten puuteria tarvitaan.

2. Kuvauspäivä

Varaa kuvaukseen tarpeeksi aikaa. Hektiseen päivään ei kannata yhdistää kuvausta, sillä kiire (ja varsinkin stressi) voi näkyä kuvissa. Ole ajoissa paikalla ja ilmoita jos olet myöhässä.

3. Jännitys

Jännitys näkyy usein olkapäiden jäykkyytenä ja leuan nostona. Kun tiedostat nämä, voit myös harjoitella rentoutumista ja poseeraamista peilin edessä etukäteen. Tutki ja tarkastele, mikä näyttää luonnolliselta ja mitä haluat viestiä? Haluatko olla vakava asiantuntija vai ilopilleri? Tai jotain siltä väliltä? Mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta yleensä on parasta, jos olet oma itsesi.

4. Vaatteet 

Suosi vaatteissa selkeitä värejä ja tasaisia kuvioita. Marimekon unikko on upea, mutta potretissa se varastaa huomion sinulta. Kovin pienet kuviot; ohuet raidat ja pikku ruudukot voivat aiheuttaa kuvaan “väreilyä”.

Musta ei ole paras mahdollinen väri kuvauksissa, koska se näyttää helposti raskaalta. Tumman sininen ei ole muuten yhtään parempi kuin musta (usein tuodaan tumman sinistä sanoen: Ainakaan se ei ole musta…”). Jos halutaan bisneslookkia, niin mustakin toimii. Jos kaipaat jeesiä vaatevalinnassa niin laita viestiä etukäteen tai ota kasa vaatteita mukaan kuvaukseen. Autan mielelläni!

Loppuun vielä lohdutuksena knoppitieto kaikille jännittäjille, noin. 95% ihmisistä jännittää kuvattavana olemista. Joten et ole ongelman kanssa yksin.

Vaikka et muistaisikaan kaikkea lukemaasi, niin ei hätää – kerron vinkit aina myös paikan päällä ja tapauskohtaisesti. Teen kaikkeni, jotta saamme aikaan parhaan potretin!

Suurin osa valokuvaajan kokemuksesta ja ammattitaidosta näkyy nimenomaan kuvauksen ohjauksessa. Kuinka hyvin kiinnittää huomioita kuvattavan mielentilaan, pieniin yksityiskohtiin ja kuinka osaa neuvoa erilaisiin asentoihin tai heittäytymiseen… Riippuen tietenkin siitä, mitä kuvalla haetaan. 

Jos olet kova jännittämään, niin suosittelen käyttämään vain kokeneita henkilökuvaajia. 🙂