Haasteita tuotekuvauksessa?
Mitkä asiat askarruttavat pienyrittäjiä tuotekuvauksessa? Miten ihmeessä saat ihanista ja toimivista tuotteistasi parempia valokuvia ja enemmän myyntiä?

Pienyrittäjän tuotekuvauksen haasteet
Superisti kiitos kaikille Pienyrittäjän tuotekuvauksen haasteet -kyselyyn vastanneille!
Minä, Tiina Peltola toteutin lokakuun puolessa välissä kyselyn, joka liittyy sisustusalan artesaani -osatutkintoni “Sisällön tuottaminen digitaaliseen ympäristöön” – tutkinnon osan näyttötyöhön sekä harjoittelujaksoon Nellin opissa. Kyselyyn vastasi 17 pienyrittäjää.
Erilaisia haasteitahan oli paljon. Vastausten perusteella jopa lähes puolet vastaajista (47 %) mainitsi sopivan valon määrän tyypillisimmäksi haasteeksi tuotekuvauksessa.
Näiden kinkkisten asioiden kanssa pähkäiltiin myös:
- Tuotteen tarkennuksessa haastavimmaksi koettiin sopivan kuvausetäisyyden löytäminen (35 %) ja sopivan varjon luominen (29 %).
- Fiiliskuvien (tarinallinen tuotekuva) kuvauksessa vaikeinta oli saada oikeaa ja myyvää fiilistä kuviin (35 %) ja mitä otettava huomioon kuvia suunniteltaessa (35 %).
- Kuvattaessa tuotteita kohtisuoraan tuotteen yläpuolelta oli haastavinta oikean valaistuksen löytäminen (47 %) ja kuvan stailaaminen kivaksi (24 %).
- Enimmäkseen haasteita tuotekuvien kuvankäsittelyssä tuotti oikean värisävyn löytäminen (38 %) ja kuinka paljon erilaisia säätöjä kuviin kannattaa tehdä (38 %).
- Somepostauksissa vaikeimmaksi koettiin liian kiireessä kuvaaminen ja tekstien kirjoittaminen (59 %).
- Verkkokaupan tuotekuvien luomisessa tuskailtiin eniten yhteneväisten kuvien ottamisten kanssa (44 %) ja tuote ei ole tarpeeksi tarkka (19 %),
Mikä merkitys valon määrällä on tuotekuvauksessa?
Ilman hyvää valoa ei synny laadukasta kuvaa, ei edes kuvankäsittelyllä. Tärkeintä tuotekuvassa on itse tuote, joka tulee selkeästi ja hyvin esille mahdollisimman hyvässä valossa. Kuvattaessa kiinnitä erityistä huomiota kuvaustaustaan ja käytä itse tehtyä studiota aina kun mahdollista.
Tuotekuvissa suositaan usein pehmeää, tasaista valoa, jonka tuottamat varjot ovat liukuvia, eivätkä tarkkarajaisia. Pehmeä valo tasoittaa tekstuureja. Jyrkän, kovan valon tuottamat varjot ovat tarkkarajaisia. Kova valo korostaa kirkkaita ja tummia, tuoden esiin kaikki tekstuurit. Kovaa valoa tulee esim. suoraan auringosta ellei ole jotakin suodatinta välissä. Pilvet ovat hyvä suodatin. Valo on pehmeämpää, jos auringonvalo tulee pilven läpi. Jos rakentaa kotistudion tuotekuvauksia varten ja käyttää esim. ledvalopaneeleja, kannattaa valo suodattaa jonkin kankaan tai leivinpaperin läpi.
Miten saat valoilla yhtenäisen ilmeen verkkokauppakuviisi? Siihen lisävalot ovat oiva apu. Mitä lähempänä valo on tuotetta ja mitä suurempi valonlähde on suhteessa kuvattavaan asiaan, sitä pehmeämpää valo on ja mitä kauemmas tuotteesta valo viedään, sitä kovemmaksi valo muuttuu.
Nelli ja Tiina tuotekuvauksissa - miten meni?
Pyörähdin Nellin kanssa kaupungilla Vilikkalan UITMUS -selkärepun tuotekuvauksissa. Eri kuvauspaikkoja pohdittiin sen pohjalta, millainen on kohderyhmä ja minkälaisessa valaistuksessa kuvia kannattaa ottaa. Tuotekuvaus vaatii siis suunnitelmallisuuttakin, erityisesti, jos kuvaukseen käytettävä aika on rajallinen. Lopputuloksena saatiin monipuolisia kuvia, erilaisissa valaistuksissa ulkoa ja sisältä, myös studiossa kuvattuna.


“Mites tää reppu asetellaan tähän suhteessa aurinkoon?”, kyseli Nelli, kun löydettiin eka sopiva kuvauspaikka repulle. Aurinko paisteli melko kirkkaana syksyisenä aamupäivänä. “Mistäs päin se valo sai nyt tullakaan, et varjot tulis sopivasta kulmasta”, mietiskelin hetkisen.

“Entä tuo pimeä betonikolo, siinä onkin omat haasteensa valon kanssa?”, huikkas Nelli. “No sehän on just sellainen hieman raffi, jota aattelinkin”, innostuin.
“Nelli on muuten työnohjaajana just sellainen ihana huolehtija, helposti lähestyttävä, niin valoisa ja positiivinen. Antoi mun itse kokeilla ja oppia. Kuvauspäivät aloitettiin halauksella, naurettiin paljon ja höpöteltiin niitä näitä juttuja. Sellainen mainio tyyppi Nelli oli kaikilla kuvauskeikoillakin. Nyt on reppu täynnä kuvausvinkkejä ja huikee määrä positiivisuutta! Kiitos!"
-Tiina Peltola-

Innostu ja onnistu kuvaamaan laadukkaampia tuotekuvia!
Jos vielä haparoit tuotekuvauksen kanssa, niin Nellillä on tosi hyvä Pienyrittäjän tuotekuvaus -verkkokurssi ja tällaisiin kysymyksiin saat siellä vastauksia:
- Miten hyödynnät luonnonvaloa ja kuvakulmia kauniin kuvan aikaansaamiseksi?
- Miten kuvaat erilaisia tuotteita?
- Miten suunnittelet, asettelet ja kuvaat tuotteita kohtisuoraan ylhäältä päin?
- Miten kuvaat tuotteita järjestelmäkameralla ja kännykällä?
- Miten rakennat 7 kysymyksen avulla tuotekuvalle tarinan, joka tukee yrityksesi brändiä?
- Minkälaisilla kuvankäsittelysäädöillä viimeistelet kuvasi ja teet kuvista yhteneväiset?
- Miten rakennat kotistudion?
“Mulla on somekuvat ollu yleensä aina joko hitusen sinertäviä tai kellertäviä väärästä valosta johtuen. Nellin kurssilla sain siihen probleemaan selkeät kuvausvinkit. Kurssi sisälsi tekstiä, lyhyitä videoita, tuotekuvaesimerkkejä sekä tehtäviä. Ja mikä parasta kurssimateriaaleihin voi palata uudestaan, sillä kurssilla ei oo päättymisaikaa. Huikea halu oppia kuvaamaan laadukkaita tuotekuvia. Treenaus jatkukoon. Kiitos!
Nämä kaikki saat huikean verkkokurssisisällön lisäksi:
→ Opiskelet silloin, kun sinulle parhaiten sopii
→ Kurssien materiaalit tekstinä, kuvina, lyhyinä videoina sekä tehtävinä
→ Voit olla kurssilla niin kauan kuin haluat – ei päättymisaikaa
→ Kurssilaisten oman Facebook-ryhmän tuki, vinkit ja palaute kuvistasi
→ Jatkuva ammattilaisen tuki opiskeluusi
→ Loputon määrä vinkkejä kuvauksiin
→ Pääsy kurssimateriaaleihin samantien ja opiskelun aloitus vaikka heti
Kurssille osallistuaksesi tarvitset vain puhelimen tai järjestelmäkameran.