Miten tuoda hitsauskonevalmistajan arki näkyväksi?

Case Kemppi – visuaalinen työnantajamielikuva

Lahtelainen Kemppi on kaarihitsausteollisuuden muotoilujohtaja, jonka hitsauslaitteita löytyy maailman kaikista kolkista. Kaikista laitteista löytyy jo valmiiksi tyylikkäitä kuvia ja kuvamaailma on näyttävä, mutta miten kertoa työntekijäkandidaateille millaista yrityksessä on työskennellä.

Pyysin Anua valitsemaan blogiini muutamia kuvia. ”Naurunremakka oli melkoinen, kun tämän ryhmän kanssa kuvattiin. Iloinen tunnelma tallentui hienosti tähän kuvaan”, muisteli Anu kuvauksia.

Kempillä on Lahdessa yli 400 työntekijää ja maailmanlaajuisesti lähes 800. Lisää hyviä tekijöitä kaivataan jatkuvasti. Tarvetta on esimerkiksi kone- ja sähkötekniikan insinööreille sekä ohjelmistokehittäjille ja -suunnittelijoille. 

Kempin HR Coordinator Anu Kytölä lähti alun perin pähkäilemään, miten Kempin oman verkko-oppimisympäristön materiaaleihin saataisiin oikeita yrityksessä töissä olevia ihmisiä, jolloin etenkin uusien työntekijöiden perehdytyksessä käytetty oppimisympäristö toimisi aidosti porttina kemppiläisyyteen. 

Vanhat Internetistä ladatut kuvapankkikuvat olivat tylsiä ja geneerisiä, eivätkä kertoneet mitään yrityksen toiminnasta. Myös työpaikkailmoitukset kaipasivat ulkoasun päivitystä. 

 ”Halusimme tehdä näkyvämmäksi sen, että kuinka mukavia ja fiksuja ihmisiä ja superporukkaa meillä on töissä. Internet-sivuillamme on upeita kuvia tuotteista ja palveluista, mutta meillä HR-tiimissä oli halua ja tarvetta työnantajamielikuvaakin ajatellen näyttää millaisia kemppiläiset ovat”, kertoi Anu. 

Kuvat otettiin käyttöön verkko-oppimisympäristön lisäksi myös sisäisen viestinnän intra-uutisiin, työpaikkailmoituksiin, LinkedIn-päivityksiin sekä Tekniikka&Talous -lehden julkaisemiin artikkeleihin Kempistä. 

”Oli hauska seurata miten Nelli loi välittömän ja rennon ilmapiirin kaikissa kuvaustilanteissa. Meillä oli iloinen hulabaloo-meininki aina, kun oli kuvaushetki” muisteli Anu.

Hauska kuvauspäivä

”Yllättävän hyvin ihmiset lähtivät mukaan ja kaikki työntekijämme, joille ehdotimme kuvausta, suostuivat kuvattaviksi. Olen huomannut, että ihmiset lähtevät mielellään mukaan myös asioihin, jotka vaativat vähän heittäytymistä, se ilahduttaa isosti joka kerta”, kertoi Anu puhelimessa. 

Kuvauksien lopputuloksena saatiin napattua yhteensä jopa 30 henkilöstöstä kertovaa kuvaa. Kuvauksiin osallistui 15 ihmistä. Koska Anu halusi tuoda kemppiläisten tavallista arkea näkyväksi otimme tietysti myös kahvitaukokuvia. Suomalaisyrityksissä juodaan tauoilla kahvia. Miksei siis sitäkin tekisi näkyväksi?  

Kuvia otettiin muissakin tavallisissa tilanteissa, kuten hitsauskoulussa, ruokalassa, toimistossa ja neukkareissa. Anun ideana oli työpäivän vaihtelevuus. Etsimme ja lavastimme erilaisia tilanteita, joissa näkyisi koko työpäivä kaikkinensa, ei pelkästään itse työ, vaan kokonaisvaltaisesti koko työpäiväkokemus. 

”Minulla oli laatikollinen Kemppi-sukkia ja huhuilimme käytävällä, että tarvitsisimme nyt jalkoja kuvaan ja samantien vapaaehtoisia saapui paikalle. Ihailen työkavereideni huumorintajua ja tapaa olla juuri omanlaisiaan”, sanoi Anu ottaessamme kuvaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

”Meillä oli tarkka aikataulu ihmisille ja tiloille, mutta tarkemmat kuviin liittyvät säädöt tehtiin lennossa. Kauhean yksityiskohtaista kuvalistaa emme tarvinneet, koska koin meidän olevan koko ajan samalla sivulla”, sanoi Anu. 

Meillä oli hyvä yhteys Anun kanssa kuvauksissa ja teimme paljon yhteistyötä paikan päällä ja luovimme hienosti pienistä haasteista, joihin väistämättä joutuu, kun kuvaa viittätoista ihmistä. 

Brändin mukaisia kuvia

Kempin markkinointiosastolla vaalitaan tarkasti Kempin markkinointiviestinnässä käytettäviä kuvia. Brändiä on rakennettu kauan ja hartaasti, joten sitä kannattaakin vaalia. Kempillä on näyttävä ja tunnistettava ilme. 

Sain brändiohjeistuksen kuvauksia varten, jotta henkilöstökuvatkin puhuisivat samaa kieltä brändin kanssa ja työnantajamielikuva mukailisi yrityksen visuaalista ilmettä. 

Kuvausympäristö oli remontin kynnyksellä ja tilat vielä väritykseltään vähän ristiriidassa ohjeiden kanssa, joten kävin etukäteen tutustumassa kuvauspaikkoihin.  Mietimme tarkasti millaiset lokaatiot sopisivat Kempin brändi-ilmeeseen ja millaisia kuvia missäkin voisi ottaa. 

Kiitos!

”Nämä olivat ensimmäiset kuvaukset, joista olin itse vastuussa. En olisi lähtenyt toteuttamaan kuvauksia, jos minulla ei olisi ollut alusta asti luottavainen olo yhteistyöstä. Kaikki oli lopulta todella vaivatonta, kuin olisimme tehneet enemmänkin kuvauksia yhdessä. Tästä on hyvä jatkaa työnantajamielikuvamme kehittämistä”, kiitteli Anu. 

Kiitos Anu ja kemppiläiset myös minun puolestani. – Nelli 

Kempin kotisivuille tästä ->