Kännykkäkuvauskurssi Inarissa

Miten Nelliä jekutettiin kurssilla? Lue lopusta 😀

Kävin kouluttamassa tuotekuvausta Sami Duodji Ry:n jäsenille. Koulutuksen sisältö suunniteltiin tuotekuvauksen pohjalle – tarpeena oli kehittää osallistujien tuotekuvaustaitoja aina itse kuvauksesta editointiin. Osa osallistujista oli myös Sami Duodji shopin työntekijöitä, jotka ylläpitävät verkkokauppaa.

Koulutuspaikka Sajos taustalla
Tältä verkkokaupan kuvat näyttävät nyt kurssin jälkeen.

Olin innoissani opetuksesta, koska uskokaa tai älkää – en ollut koskaan ollut niin kaukana Lapissa!  Sain siis samalla mahdollisuuden tutustua saamelaisiin ja kauniiseen lumiseen pohjoisen luontoon.

Ensinnäkin mut otettiin vallan ihanasti vastaan ja sain Ivalon lentokentältä kyydin hotellille. Varasin paikallisen hotelli Kultahovin huoneen, joka sijaitsee kätevästi aivan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen vieressä. Sieltä oli helppo aamuisin käppystellä Sajokseen koulutuspaikalle ja iltasella takaisin. Suosittelen muuten Kultahovin ravintola Aanaarin ruokia – pääsin onnekseni herkuttelemaan ystäväni kanssa. 

Inari on kaunis paikka.

Koulutuspäivien sisältö oli suunnilleen seuraavanlainen:

 • Tuotekuvaus puhelimella (valo, valkotasapaino, tarkennus, kuvakulmat jne.)
 • Erilaiset kuvat ja niiden käyttötarkoitus:
  • Verkkokauppakuva: selkeätaustainen kuva (tausta valkoinen, harmaa tai musta)
  • Fiiliskuva: miten rakennetaan myyntikuva joka puhuttelee kohderyhmää (tehtävä + purku)
 • Syväysvinkki, jolla saa taustan helposti pois kuvasta kuin kuvasta!
 • Lisävinkit ja kysymykset Snapseediin liittyen
 • Valokuvan editoiminen: valoisuuden, kontrastin jne. säätäminen Snapseed ohjelmalla.
 • Kuvaaminen valokuvauslaatikolla – do’s ja dont’s. Erityisenä tehtävänä kiiltävän esineen kuvaaminen ja vinkit.
 • Flatlay kuvan rakentaminen ja sen tyypillisten ongelmien ratkominen.
 • Henkilökohtaiset tehtävät, palautteet ja vinkit.

Koska itse uskon vahvasti tekemiseen luennoimisen sijasta, niin me tehtiin monipuolisesti kuvia eri teemoilla. Kiersin kurssilaisten luona ja kyselin miten menee, tarvitaanko jeesiä ja onko tullut ongelmia jne. 

Kurssipäivät meni tosi nopeasti ja oli hienoa nähdä mm. seuraavia oivalluksia:

“Täähän on aika työlästä suunnitella tämmönen flatlaykuva.” 

“Peruskuvia saa aika helposti valolaatikolla, mutta ne vaatii silti käsittelyä.”

“Voi kunpa olisin kuullut tästä ohjelmasta jo aiemmin! Ei tarttis säätää photoshopilla taustoja pois…”

Kurssilla oli mukana myös Jouni Laiti, joka itsekin toimii opettajana. Tsekkaa Jounin verkkosivut täällä. Pyysin häneltä palautetta kurssista. Näin hän kertoi: 

Osallistuin Nellin ohjaamalle kuvauskurssille, joka pidettiin Inarissa lokakuun lopulla 2021. Kuvausaiheena meillä oli esinekuvaus. Nelli osoittautui helposti lähestyttäväksi ihmiseksi ja kaksi kuvauspäivää hurahtivat nopeasti. Kurssin tunnelma oli kepeä ja Nelli omaksui nopeasti paikallisen huumorimme. Kurssilla etsimme vastauksia kysymyksiin, kuten mitä kuva viestittää, miten esineet on hyvä asetella, taustan ja valaistuksen merkitys, terävyysalueet ja miten keitetty kananmuna voi liittyä esinekuvauksiin. Tutustuimme myös helppokäyttöiseen kuvankäsittelyohjelmaan. Kurssilla oli myös sellaisia henkilöitä, joille lähes kaikki kuvaamiseen liittyvä tieto oli pääosin uutta ja ihmeellistä.

Kun kuvauskurssista on jo hetki aikaa, niin voinen tässä vaiheessa paljastaa, että teimme toisena kurssipäivänä Nellille pienen jekun. Meitä opettajataustaisia oli mukana useita, joten tiedostamme opettajan saavan uutta energiaa siitä, jos kurssilaiset ovat vastaanottavaisia. Päätimmekin vahvistaa tätä viestiä ja salaa sovimme yhden meistä toistavan sopivin väliajoin soinnillisen ja pitkän ooo…o huokauksen uuden ihmeellisen asian tuli esille. Onnistuimme siinä ja pikku jekkumme ei paljastunut.

Jos jotain kehitettävää tulisi mainita, niin kurssipäivän lopuksi minusta olisi ollut kiinnostavaa päästä näkemään toisten tuottamia kuvia ja keskustella yhdessä niistä. Nyt pääsimme tosin Nellin kanssa siitä keskustelemaan kahden kesken, mikä oli myös oikein antoisaa. Lopuksi haluan vaan kiittää Nelliä kiinnostavista kurssipäivistä!”

Jos kaipaat koulutusta kuvaukseen, niin laita ihmeessä viestiä. 🙂